Titel: "Spåsändning" på brudparet

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

Då Nils Petter Nordin Väster Utanlandsjö giftade sig var jag med och passade upp. Jag var väl i 18 året. Det var inte alls trevligt på det där bröllopet. Nu var det på det viset att bruden haft en friare förut. Jag tjänade i den gården där han var och under lysningstiden kom jag underfund med att han ämnade skicka på henne en "spåsändning" - han talade i sömnen- så att Nordin inte skulle ha någon nytta av henne varken i sängen eller eljest.

De har haft mycket sådana fukter för sig i forna tider. Hon skulle då få den där sändningen på själva bröllopsdagen. Då jag kom underfund med detta talade jag med "Lapp-Tomas" om den saken. Han sade att det var ingen fara för bruden, om hon hade en silverslant i var sko, då hon stod brud. Detta lärde jag henne och hon litade på mig. Men i stället drabbade det brudgummen. Då han stod vid altaret blev han så hårt ansatt, att svetten dröp av fingrarna på honom. I flera år var han sjuklig och han blev inte bra förrän han träffade på en sjökapten som visade honom i brännvin den, som gjort honom detta. Han fick väl också någon sats av honom att ta in eller så. Och detta är alldeles fullt sant.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. C. Giftermålet och äktenskapet. c.) Äktenskapets ingående. 1.) Vigseln (vidskepliga och symboliska åtgärder. V. Magi. i.) Diverse om trolldom.